Članci

Treba vam robot?

05 maj 2017

Zaposleni ode u penziju. Da li je možda vreme da počnemo sa uvođenjem robota? Možda i ne. A sigurno morate da zaposlite robota za vršenje onih stvari u kojima je dobar i da mu date zadatke koji su vama dosadni. Robotizacija je već dosta veliki deo industrijskog poslovanja. Sledeći korak njenog uvođenja će se pokazati kod preduzetnika.

Budućnost u kojoj će roboti preuzimati mnogo današnjih radnih mesta već je neko vreme goreća tema u diskusijama. Pojedinci su upozoravali da će naša ekonomija s vremenom propasti, kada polovina svih radnih mesta bude u trenutku nestala. Iako je verovatno da će robotizacija uticati na naš način rada u budućnosti, promene će doći postepeno i sa određenom profinjenošću. A sa sigurnošću tvrdimo da će uticati kako na mala, tako i na velika preduzeća.

Ne radi se o tome da će robotizacija početi s tim da će vaš saradnik u petak izgubiti posao, a u ponedeljak će ga zameniti robot. Verovatniji je scenario da će nešto iz vašeg svakodnevnog posla biti preneseno na robota. Govorimo o administrativnom poslu, kao što je, na primer, sakupljanje i razvrstavanje velike količine podataka.

«Unutar industrijskog sektora već decenijama pratimo promene u automatizaciji. Danas, na primer, logično je da ulaznice kupujemo na automatu. Zaista, pametni roboti će u naš život uneti ogromne promene. Primer takve promene su samovozeći automobili.»

Stefan Fölster, Direktor Reforminstitutet-a

 

«Sve više preduzeća počinje sa korišćenjem veštačke inteligencije. Kada budete u bližoj budućnosti zvali veliko preduzeće, vaš poziv će primiti digitalni asistent – on će učiti iz prethodnih razgovora sa strankama,» navodi Stefan Folster, direktor Reforminstitutet-a i autor knjige «The Robot Revolution». Savetodavno preduzeće McKinsey je u svom novom izveštaju predvidelo da će određeni zadaci unutar profesije biti robotizovani, a ne profesija u celosti (što je manje-više ista stvar).

«Unutar industrijskog sektora već decenijama pratimo promene u automatizaciji. Danas, na primer, logično je da ulaznice kupujemo na automatu. Zaista, pametni roboti će u naš život uneti ogromne promene. Primer takve promene su samovozeći automobili.»

Stefan Fölster, direktor Reforminstitutet-a

Prema rečima Stefana Folstera, poslednjih godina se mišljenje ljudi u vezi sa prihvatanjem automatizacije promenilo. Takav primer promene možemo da vidimo u zdravstvu: »Nekoliko godina unazad predavao sam o automatizaciji u zdravstvu. Mnogi su to kritikovali. Danas u tom istom sektoru imamo robote za obavljanje jednostavnih zadataka: robota za kupanje, robota za samopomoć. Upotreba robota ovde ne bi vodila prema manjoj socijalnoj interakciji između starijih i njihovih negovatelja – upravo suprotno.

Možda će proći neko vreme pre nego što po vašoj kancelariji prošeta robot. Ali nećete dugo čekati da robotizacija donese promene u način vašeg poslovanja.