Članci

Noje je imao informacije i sagradio je barku. A vi?

23 mar 2018

Oduvek se verovalo da je informacija moć. Oni koji su ih posedovali i kontrolisali njihovo širenje i upotrebu imali su moć, vlast, uticaj. Čini se da je veliki deo istorije čovečanstva obeležen stalnim takmičenjem za pravim informacijama i njihovom interpretacijom, danas više nego ikad ranije.
Jedna od glavnih prekretnica u istoriji informisanosti sigurno je bio Gutenbergov pronalazak štampe. Počevši s Biblijom, mogućnosti masovne štampe i reprodukovanja tekstova doprineli su tome da su se znanje, umeće, ideje prenosili od jednog čoveka na mase. Širenjem pismenosti, pronalaskom novih komunikacionih kanala i masovnih medija, pojedinci su postali sve više informisaniji.  Zatim je došao internet.
Ne sećam se tačno kada sam počela ozbiljno da koristim internet kao alat za pretraživanje i dobijanje podataka, ali se sećam osoba koje su tu veštinu dobro savladale još dok sam bila internet nepismena. Negde devedesetih godina u gimnaziji imala sam tehnološki naprednog školskog druga koji je uvek briljirao na zahtevnim i izuzetno inovativnim seminarskim radovima. Darko je tako nekom prilikom pripremio opširan seminarski rad – o marihuani. Balavcima od nekakvih 16 ili 17 godina koji znaju da roditeljima, nastavnicama i ostalim autoritetima pada mrak na oči od samog spomena reči na slovo M, činilo se jako zabavno što se to usudio. ALI tu se nije radilo o nekom tinejdžerskom lupetanju, već je Darko (koji inače, u životu nije povukao nijedan dim) pripremio obiman traktat o hemijskom sastavu THC-a i njegovim efektima, mogućnostima upotrebe marihuane u medicinske svrhe i različitim aspektima legalizacije. Njegov rad je doživeo javnu prezentaciju i učestvovao je na međuškolskom takmičenju najboljih radova.  Pouka ove priče je da je Darko umeo da potraži na internetu prave podatke i iskoristi ih na pravi način u pravom kontekstu.
Danas svi imamo mogućnost pristupa svim mogućim podacima, ali ako iz te gomile ne umemo da izdvojimo one prave ili ih u pravom trenutku adekvatno ne iskoristimo, oni nam ne znače praktično ništa. To naročito važi u poslovnom svetu. Trend zasićenosti podacima se neće zaustaviti, već će se pojačati digitalizacijom, digitalnom transformacijom i drugim tehnološkim dostignućima. Pobednici će biti, oni koji će prvi doći do pravih podataka, oblikovati ih i staviti u pravi kontekst. Zato je opravdano očekivati da će kompanije u ovoj poplavi informacija posvetiti sve više pažnje i sredstava tome da pravovremeno izdvoje za njih relevantne informacije, smisleno ih iskoriste i na taj način unaprede svoje poslovanje. Ali ako pojednostavimo; u savremenoj poplavi informacija obavezna oprema je pouzdan izvor relevantnih informacija i sposobnost umeća da se pravovremeno izgradi dobar čamac.
P.S. Darko je danas zaposlen i uspešan u jednoj od vodećih farmaceutskih kompanija. Na poslednjoj godišnjici mature bio je ljut zbog današnje opsednutosti sa „eko“ i „bio“ proizvodima i time kako dozvoljavamo da nas prevari baš svaki prodavac. „To je opsednutost nekontrolisanim poreklom“, govorio je. Ja to zovem nedostatkom pravih informacija.


Prijavite se na našu mailing listu

Newsletter je namenjen svima koji su zainteresovani za članke, analize i predviđanje trendova.