Vesti

Nova Bisnode AAA analiza: u Srbiji se po izvrsnosti ističu mikrojedinice

21 apr 2021

Prema aktuelnoj analizi kompanije Dun & Bradstreet, sertifikovane kompanije pokazuju natprosečnost i održivost poslovanja zato što su se po svim pokazateljima pokazala kao uspešnije i efikasnije u odnosu na ekonomski prosek. Nova analiza kompanije Dun & Bradstreet pokazala je da je više od 97,2% sertifikovanih kompanija, uprkos krizi, u 2020. godini poslovalo bez blokada tekućeg računa. Najviše sertifikovanih „izvrsnih kompanija“ dolazi iz okruga Grada Beograda, Južnobačkog i Sremskog, a po izvrsnosti se ističu mikrojedinice.

 

Više od 97,2% sertifikovanih kompanija u 2020. godini bez blokada tekućeg računa

Sve sertifikovane kompanije spadaju u sam vrh najboljih pravnih subjekata i zato poslovanje sa njima predstavlja veoma nisku stopu rizika. Postoji veća verovatnoća da će bonitetno izvrsne kompanije uspešno nastaviti poslovanje i nakon završetka ekonomske krize, dok su kompanije sa nižim ocenama boniteta izloženije rizicima.

Procena verovatnoće negativnog događaja (Failure Score) tako se i u periodu vanrednih uslova pokazala kao prilično robustan i verodostojan pokazatelj kondicije kompanija. Aktuelna analiza sertifikovanih kompanija je pokazala da više od 97,2% sertifikovanih kompanija za 2019. godina i u 2020. godini poslovala uspešno – bez obzira na krizu, kompanije nisu imale nijednu blokadu tekućeg računa. Sertifikat se tako i u kriznim vremenima pokazao kao pouzdani instrument prilikom merenja kondicije poslovnog subjekta.

 

U „klubu izvrsnih” samo 4% srpskih kompanija

Sertifikat bonitetne izvrsnosti uvodi kompanije u „klub srpskih izvrsnih kompanija” u kom se prema istraživanju kompanije Dun & Bradstreet (septembar 2020.) nalazi samo 4% kompanija sa natprosečnim kvalitetom poslovanja. U klasu najviše bonitetne izvrsnosti, u kojoj su kompanije koje dostižu standarde bonitetne izvrsnosti tri godine zaredom, spada čak više od 3,5% kompanija. Srebrnu izvrsnost tako dostiže 2% kompanija, Zlatnu izvrsnost 0,6 % i Platinastu izvrsnost 0,9% srpskih kompanija.

 

Po izvrsnosti se ističu mikrojedinice

U kompanije koja dostižu bonitetnu izvrsnost, skoro dve trećine mikrojedinica (60,9%), spadaju male (33,0%), srednje (5,1%) i velike kompanije (0,9%). Većina mikro kompanija dostiže Srebrnu bonitetnu izvrsnost dok je kod malih, srednjih i velikih kompanija najviše onih koje dostižu Zlatnu bonitetnu izvrsnost. S obzirom na organizacionu formu, najviše ima izvrsnih privrednih društava (91,2%) i samostalnih preduzetnika (8,3%) – oni su uglavnom nosioci Srebrnog sertifikata bonitetne izvrsnosti.

 

Najveći procenat „izvrsnih” kompanija u Beogradu, Južnobačkom i Sremskom okrugu

Bonitetnu izvrsnost pokazuje najviše kompanija u gradu Beogradu (44,7%), Južnobačkom (11,5%) i Sremskom okrugu (4,4%), zatim u Severnobačkom i Moravičkom okrugu (oba po 3,4%). Odmah za njima je po procentu „izvrsnih kompanija“ Zlatiborski okrug (3,3%), zatim grad Niš (2,7%), Južnobanatski (2,6%), Šumadijski (2,4%) i Mačvanski okrug (2,3%). U Beogradu, Južnobačkom i Sremskom okrugu ima najviše kompanija koje postižu standarde bonitetne izvrsnosti tri godine zaredom.

 

Bonitetnu izvrsnost dostiže najviše kompanija iz sektora trgovina na veliko i trgovina na malo, popravke motornih vozila i motocikala

Kada su u pitanju kompanije koje pokazuju bonitetnu izvrsnost, najviše ima kompanija koje po standardnoj klasifikaciji spadaju u klasifikacije G-trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala (30,1%), slede C-proizvodnja prehrambenih proizvoda (19,3%), M-stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (17,3%), H-saobraćaj i skladištenje (7,3%) i F-građevinarstvo (6,2%). U sektoru proizvodnja prehrambenih proizvoda je najveći procenat kompanija koje dostižu Platinastu AAA:

 

Sertifikat bonitetne izvrsnosti omogućava bezbedno poslovanje i povećanje poverenja u nesigurnim vremenima

Kako možete da izbegnete pogrešne i rizične poslovne odluke koje bi vašu kompaniju vodile u propast? Redovno proveravajte nove i postojeće poslovne partnere u našim rešenjima i istovremeno vodite računa o promenljivim pokazateljima odnosno ocenama, među kojima je vrlo važan indeks plaćanja koji je najbrži indikator rizika, svakodnevno ažurirana dinamična bonitetna ocena koja karakteriše verovatnoću blokade tekućeg računa i svakodnevno ažurirana ocena Failure Score koja za 12 meseci unapred predviđa negativne poslovne događaje na tržištu.

Od rizika se dodatno zaštitite i tako da za poslovne partnere birate kompanije sa sertifikatom bonitetne izvrsnosti jer je on pokazatelj stabilnosti poslovanja što je posebno važno u kriznim i nesigurnim vremenima.

 

Podizanje prepoznatljivosti i poverenja na stranim tržištima

Ključnu ulogu za uspešnost poslovanja u novim uslovima ima prilagodljivost kompanije i preusmeravanje na nova, globalna tržišta. Dragoceni uvidi i ažurni globalni podaci o poslovanju potencijalnih partnera na stranim tržištima i dobijeni sertifikat vam mogu obezbediti nove klijente, partnere i dobavljače, a istovremeno pomoću njih pokazujete kvalitet poslovanja, poverenje i ugled u međunarodnoj poslovnoj zajednici.

Sertifikat predstavlja ugledni pečat kompanije i olakšava prodor na strana tržišta, doprinosi dobijanju novih kupaca i dobavljača i tako pomaže u pisanju nove uspešne priče. U međunarodnom okruženju, sertifikovanje je standardna praksa putem koje kompanije dodatno učvršćuju svoj ugled i podižu poverenje. Dun&Bradstreet ima višegodišnju tradiciju u dodeli sertifikata bonitetne izvrsnosti koji se zasnivaju na analizama redovnih i ažurnih podataka o poslovanju i podataka iz prethodnih godina.

Sertifikat bonitetne izvrsnosti kompaniji olakšava međunarodno poslovanje jer pomoću njega tržištu saopštava da ostvaruje najviše standarde održivog poslovanja i pouzdanost uzimajući u obzir sposobnosti plaćanja i isporuke i kvalitet proizvoda i usluga, što je od ključnog značaja u globalno nesigurnim vremenima. Ko samo ne bi želeo da sarađuje s takvom kompanijom?

»Sertifikat bonitetne izvrsnosti je međunarodno priznat i kada se dobije najveće moguće priznanje za deset godina rada svakako nam to  daje motivaciju i stimulans da i u narednom periodu imamo još bolje rezultate i da kvalitetnije radimo. Našim poslovnim partnerima s kojima trenutno radimo svakako sertifikat ukazuje sigurnost i postojanost nas kao njihove dobavljače“, rekao je Draško Vraneš, direktor prodaje kompanije Only Brands Trading, nosilac Platinum sertifikata bonitetne izvrsnosti 2020.

 

Sertifikat bonitetne izvrsnosti potvrđuje natprosečno poslovanje

Kada sertifikovane kompanije uporedimo sa prosekom srpske privrede, konstatujemo da su po svim pokazateljima bile uspešnije i efikasnije.

srpske privrede, konstatujemo da su po svim pokazateljima bile uspešnije i efikasnije. Prosečna profitabilnost poslovanja sertifikovanih kompanija je u 2019. godini iznosila 8,7%, dok je u privredi bila 2,5%, što znači da su ostvareni dobici sertifikovanih kompanija manje volatilni i manje podložni spoljnim privrednim faktorima nego što to važi za ostalu privredu. Konstanta prilikom ostvarivanja dobitaka je, dakle, kod sertifikovanih kompanija viša nego u privredi.

Takođe, uvid u strukturu izvora finansiranja (visina udela kapitala u sredstvima) koji pokazuje stabilnost poslovanja u smislu obezbeđivanja dovoljne likvidnosti i solventnosti u slučaju većih ekonomskih šokova, obelodanjuje odlično stanje kod sertifikovanih kompanija koje tako više svoje delatnosti finansiraju sopstvenim resursima (57%) i manje zaduživanjem kao što to važi za ekonomiju (48%).

I efikasnost poslovanja, koju možemo meriti kao obrt sredstava (visina ostvarenih prihoda uzimajući u obzir raspoloživa sredstva), kod sertifikovanih kompanija iznosila je 130,7%, a u privredi 79,5%. Ili drugačije rečeno, jednim evrom sredstava stvaraju u analiziranim kompanijama 1,3 evra prihoda, a u privredi 0,79 evra prihoda. Natprosečnost poslovanja se pokazuje i kod prihoda i dobitka po zaposlenom. Sertifikovane kompanije su i bolje platiše od proseka privrede jer plaćaju 15 dana po valuti dok je u privredi kašnjenje 30 dana.

Pomoću sertifikata bonitetne izvrsnosti možete se istaći na domaćem i međunarodnim tržištima kao ugledna i pouzdana kompanija, a pomoću ažurnih i kvalitetnih podataka u kompaniji Bisnode i D&B rešenjima možete obezbediti da vaše poslovanje bude što manje rizično i da vaš rast bude što uspešniji.