Vesti

Koronavirus u poslovnom svetu: kakve posledice donosi i kako smanjiti rizik?

27 mar 2020

 
 
Usporavanje privrednog rasta je neizbežno, a prema nekim predviđanjima, situacija čak može dovesti do nove ekonomske krize. Važno je da tokom vanrednih uslova što brže preduzmete adekvatne mere i tako smanjite mogućnosti za negativan uticaj na naše poslovanje. Kako reagovati na situaciju u svetu? Kako osigurati svoje preduzeće od prevara? Kako uspešno poslovati od kuće u vreme koronavirusa? Bisnode rešenja vam i u turbulentnim vremenima pomažu u donošenju pametnih odluka za budućnost preduzeća – inicijativa Bisnode Solidarnost vam omogućava besplatan pristup rešenju Bisnode Mobile.
 

Usporavanje privrednog rasta je neizbežno – dva scenarija ekonomskih promena

Izbijanje koronavirusa u Kini i njegovo širenje širom sveta su zadali težak udarac prognozama svetskog rasta u 2020. godini. Međunarodni monetarni fond i Svetska banka su već smanjili prognozu za 2020. godinu, a po nekim predviđanjima situacija može dovesti čak i do nove ekonomske krize. Svetska kompanija McKinsey & Company najavila je dva moguća scenarija ekonomskih promena usled pandemije virusa korona. Prema prvom scenariju, karantin, zabrana putovanja i trgovina izazvaće veliki pad potrošnje, što će dovesti do recesije. Preduzeća će početi da gube prihod i zatim će otpuštati radnike, zbog čega će doći do značajnog rasta stope nezaposlenosti. Poslovne investicije će se smanjiti, a broj preduzeća u stečaju će se povećati, što će predstavljati veći pritisak na finansijski sistem. Pošto će se stopa opasnosti od infekcije tokom leta smanjiti, do jeseni će države biti bolje pripremljene za uslove. Krajem 2020. godine će ekonomija početi da se oporavlja, ali će predviđeni BDP na godišnjem nivou pasti za 2% do 2,5%. Drugi scenario, prema kom virus nije samo sezonska bolest, opasniji je za ekonomiju. Potražnja će tokom čitave godine biti manja, u najpogođenijim sektorima će se broj otpuštanja i stečaja preduzeća povećati do kraja 2020. godine i u 2021. godini, što će spiralu recesije dodatno oslabiti. Kriza će najviše udariti na mala i srednja preduzeća, a biće izrazitija u slabije razvijenim ekonomijama. Pandemija će snažno pogoditi ekonomiju na globalnom nivou, a situacija će u najgorem slučaju biti slična finansijskoj krizi iz 2008. i 2009. godine. S padom BDP-a suočiće se sve ekonomske velesile, a jačanje će početi tek u drugom kvartalu 2021. godine.
 

Kako izbeći saradnju sa lažnim preduzećima?

U turbulentnim vremenima raste broj prevara. Pojavljuju se „blef“ preduzeća koja na kredite kupuju proizvode, a zatim bankrotiraju. Brojna prevarantska preduzeća kreditni gubitak otpisuju zbog stečaja korisnika kredita koji nisu svesni da su stvarno bili žrtve prevare. U budućnosti bi trebalo da dođe do većeg broja kreditnih prevara i zato preduzeća moraju biti svesna potencijalnog rizika koji mogu predstavljati novi i postojeći poslovni partneri. Kako osigurati da ne postanete žrtva lažnih preduzeća? Tri važne tačke koje moraju da zapamte svi preduzetnici ako ne žele da postanu meta lažnih preduzeća koja ne plaćaju svoje obaveze jesu sledeće:
 • Nove klijente treba precizno proučiti – Danas su prevaranti toliko lukavi da uvek morate biti korak ispred njih. Ukoliko osetite i najmanju sumnju, klijenta uvek treba proučiti. Da li je adresa tačna? Da li ima veb-sajt? Da li je preduzeće u blokadi? Kakva je njihova trenutna bonitetna ocena?
 • Pravilno proučiti njihovu finansijsku bonitetnu ocenu i svakodnevno pratiti dinamičnu bonitetnu ocenu – Precizno proučite bonitetne podatke i posebno vodite računa o tome da li su se u preduzeću u poslednje vreme dogodile neke veće promene: promena indeksa plaćanja, blokade, stečaj itd.
 • Takođe, potrebno je precizno pratiti i postojeće i „redovne klijente”
  istraživanja kompanije Bisnode pokazuju da 80% svih kreditnih gubitaka izazivaju postojeći klijenti i zato je od ključnog značaja pratiti i njihov položaj.

 

Kako smanjiti rizik?

Poslovni rizik možete znatno optimizovati ako u pravom trenutku imate na raspolaganju prave informacije. Pomoću Bisnode rešenja tako možete naći nove klijente i pratiti očekivane promene na tržištu, što je posebno važno u turbulentnim vremenima. Možete podesiti obaveštavanje o blokadama preduzeća, pratiti indeks plaćanja i proveravati kako vaši partneri plaćaju drugim poslovnim partnerima, koliko je povezanih preduzeća u vlasničkoj mreži i koliko su preduzeća spremna na vanredne uslove i proveriti da li je preduzeće objavilo stečaj jer imate rok od 90 dana da prijavite potraživanja u stečajnoj masi. Da biste primetili prevarante i sprečili ih da postanu deo portfolija vaših kupaca, razvili smo rešenja za sprečavanje prevara. Kompanija Bisnode je ponosna na dugogodišnja iskustva otkrivanja kreditnih gubitaka pre nego što do njih dođe i izbegavanje budućih gubitaka zbog prevara. Na taj način vaše preduzeće može da uštedi milione evra godišnje, a vi znate s kim poslujete. Bisnode rešenja za izbegavanje prevara zasnivaju se na prepoznavanju uzoraka i analizi poslovnih mreža. Pomoću analize stečaja utvrđujemo koja preduzeća i članovi odbora predstavljaju visoki rizik. Putem našeg dinamičnog skupa propisa vas upozoravamo na sve koji bi mogli predstavljati rizik i zato ih treba proveriti pre nego što počnete da sarađujete s njima. Prilikom sprovođenja mera pomoću kojih brinete o što uspešnijem poslovanju, ne zaboravite da su za budućnost preduzeća važni i zdravi i zadovoljni zaposleni.
 

Pristup rešenju Bisnode Mobile za svaku srpsku kancelariju (rad od kuće)

Bisnode ostaje vaš pouzdani partner i u vanrednoj situaciji zato što želimo da olakšamo rad poslovnoj javnosti „iz kućne kancelarije“. Svim srpskim preduzećima i fizičkim licima smo zato omogućili besplatan pristup rešenju Bisnode Mobile koja pruža uvid u rad subjekata iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sa vašeg mobilnog telefona idite na solidarnost.bisnode.rs i sebi omogućite besplatan pristup regionalnim poslovnim informacijama. Bisnode Mobile vam omogućava pristup svim važnim informacijama u regionu – uvek i svuda – sa vašeg pametnog telefona. Tako brzo možete da pristupite pouzdanim, kvalitetnim i preglednim informacijama i na taj način možete da smanjite rizik prilikom svog poslovanja. Bisnode Mobile pruža informacije o vašim poslovnim partnerima kao što su podaci za kontakt i podaci o vlasnicima, finansijski podaci za sve tipove pravnih lica, procena finansija i dinamike, indeks plaćanja i grafičke trendove finansijskih podataka za prethodne tri godine. Bisnode rešenje vam je uprkos vanrednim uslovima, dostupno 24/7, a uz to vam tokom standardnog radnog vremena obezbeđujemo i besplatnu pomoć i savetovanje prilikom korišćenja na telefonskom broju +381 11 225 2743 ili na mejl cc@bisnode.rs.


Šta je dobro znati? I šta je dobro učiti svakog dana?

 • Pratite očekivane promene na tržištu tokom koronavirusa;
 • Pratite obaveštenja o korporativnom blockchainu;
 • Pratite indeks plaćanja i pogledajte kako vaši partneri plaćaju ostale poslovne partnere;
 • Proverite koliko je filijala u vlasničkoj mreži i kako su kompanije pripremljene za vanredne situacije;
 • Proverite da li je kompanija proglasila bankrot, jer imate 90 dana da podnesete zahteve za stečaj;
 • Iskoristite prednost i postavite obaveštaj o dnevnim promenama za sve vaše postojeće poslovne partnere;
 • Budite u toku sa promenama na tržištu, pazite na sebe i svoje najmilije, kao i na svoje saradnike i zaposlene i ostanite zdravi!