Vesti

Kako poslovati bezbedno i uspešno i u vremenu visokih rizika

11 maj 2020

Preduzeća su već više od decenije naviknuta na to da posluju u okruženju s pretežno niskim rizikom. Sada se zbog globalnih mera sprečavanja širenja virusa korona povećao rizik koji je naročito istaknut u granama turizma, ugostiteljstva i drugim delatnostima u kojima je neophodan direktan kontakt sa klijentima. Kakve promene to donosi u privredi? S kim je bezbedno poslovati? Kako klijentima saopštiti da smo preduzeće vredno poverenja? Dun&Bradstreet analitička istraživanja potvrđuju da je sertifikat bonitetne izvrsnosti pokazatelj poverenja i stabilnosti određenog preduzeća, što je naročito važno u kriznim vremenima. Istovremeno, postoji veća verovatnoća da će bonitetno izvrsna preduzeća uspešno nastaviti poslovanje i nakon završetka pandemije.

Postoji veća verovatnoća da će bonitetno izvrsna preduzeća preživeti krizu

Bonitetna ocena i dostupan arhiv finansijskih podataka i događaja su najbliža moguća vrednost za ocenu spremnosti preduzeća za trenutne uslove i pokazuju u kakvoj finansijskoj kondiciji određeno preduzeće ulazi u privrednu krizu koju je pokrenula pandemija. Od najčešće korišćenih bonitetnih ocena koje izračunava kompanija Dun&Bradstreer, najveću predikativnu vrednost imaju Dinamička ocena i Failure score – to su dinamičke kategorije koje se i u ovom kriznom trenutku svakodnevno izračunavaju na osnovu svih raspoloživih podataka iz primarnih izvora. Preduzeća sa najnižim bonitetnim ocenama su izloženija rizicima koje donosi privredna kriza i zato su zavisnija od eventualne pomoći države. Postoji veća verovatnoća da će preduzeća s višim bonitetnim ocenama uspešno nastaviti s privrednom aktivnošću i nakon završetka epidemije.
 
„Prema našem istraživanju, u Srbiji smo početkom 2020. godine imali 3,5 % bonitetno izvrsnih preduzeća. Preduzeća s visokom stabilnošću poslovanja, niskom zaduženošću i kontinuiranom otplatom kredita imaju dobre mogućnosti da prežive i u vanrednim uslovima,“ rekla je Katarina Raičević, rukovodilac korporativne i SME prodaje za Jugoistočnu Evropu u kompaniji Dun&Bradstreet.

U Srbiji 99% svih izbrisanih preduzeća nema prava na sertifikat

Podaci za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju pokazuju koliko je preduzeća bilo izbrisano u periodu od 13. 3. 2020. do 9. 4. 2020. i koliko je njih imalo pravo na sertifikat izvrsnosti. Kompanija Bisnode konstatuje da je u Srbiji, u slabijem mesecu, među izbrisanim subjektima bilo samo 0,69 % onih koji postižu bonitetnu izvrsnost. U Hrvatskoj i Sloveniji udeo izbrisanih koji su imali pravo na sertifikat bio je 1,28%. To znači da 99% svih izbrisanih preduzeća nije imalo pravo na sertifikat bonitetne izvrsnosti. S obzirom na minimalni udeo izbrisanih preduzeća koja imaju pravo na sertifikat bonitetne izvrsnosti, možemo zaključiti da on predstavlja veoma kvalitetan indikator kada je u pitanju brisanje.

Sertifikatom preduzeća pokazuju svoju izvrsnost i podižu poverenje

U međunarodnom okruženju, sertifikovanje je standardna praksa kojom preduzeća dodatno učvršćuju svoj ugled i podižu poverenje. Kompanija DUN&Bradstreet ima višegodišnju tradiciju u dodeli sertifikata bonitetne izvrsnosti koji predstavljaju lični pečat preduzeća. Sertifikatom se pokazuje natprosečan kvalitet poslovanja preduzeća, što znači veću efikasnost i profitabilnost i manji rizik prilikom poslovanja s preduzećima ove vrste. Bonitetnu ocenu izvrsnosti imaju samo najbolja preduzeća koja postižu najviše standarde poslovanja i koja su se u dužem periodu pokazala kao pouzdani partneri. Ko ne bi želeo da sarađuje s takvim preduzećem? U periodu krize, dobijeni sertifikat vam može obezbediti nove partnere i istovremeno vam može pomoći da učvrstite ugled kod postojećih klijenata i partnera i u šire poslovne javnosti.

Podržite poslovanje u nesigurnim vremenima pametnim podacima i predikativnom analitikom

U periodu privrednih i finansijskih kriza, preduzeća postaju veoma oprezna prema svojim poslovnim partnerima. Povećava se svest o značaju provere poslovnih partnera da bi se izbegli eventualni rizici. Ukoliko imate pristup preciznim i ažurnim podacima iz celog sveta, možete donositi bolje odluke, stvarati profit uz izbegavanje nesigurnosti i kreditnih gubitaka i uštedeti vreme i novac. Pomoću Dun&Bradstreet kontrole finansijskih i drugih rizika, upoznati ste s aktuelnim događanjem i promenama, a pomoću bonitetne ocene i preporučenog kreditnog limita odmah možete odlučiti da li je potrebno da od kupca tražite pretplatu i kada je potrebno da odredite limit ili povećate iznos kredita. Procena boniteta poslovnih partnera je osnova ozbiljnog poslovanja. Potencijalne partnere je potrebno proveriti još pre početka saradnje i pratiti sve periode trajanja partnerstva.
 
„Preduzeća moraju brzo reagovati na trenutnu situaciju. Naš zadatak je da ih u tome podržimo i obezbedimo im prave smernice koje preduzećima omogućavaju da se nadaju međusobnom poslovanju s pametnim podacima, pomažemo preduzećima u svakodnevnom poslovanju, praćenju novih i postojećih klijenata, prepoznavanju prevara i razumevanju i traženju potencijalnih kupaca. Preduzećima toplo preporučujemo da pre svakog poslovnog kontakta steknu što više kredibilnih informacija o suprotnoj strani,“ savetuje Katarina Raičević.
 
I u vreme povećanog rizika, moguće je uspešno i bezbedno poslovati. Ne smemo zaboraviti da je svrha bonitetnih ocena i predikativne analitike stvaranje poverenja i olakšavanje poslovanja. Pomoću sertifikata bonitetne izvrsnosti se možete istaći kao ugledno i preduzeće vredno poverenja, a pomoću ažurnih kvalitetnih podataka možete osigurati da vaše poslovanje bude što manje rizično.