Izveštaj o održivosti za 2018. godinu

17 apr 2019

U najnovijem izveštaju o održivom razvoju najavljujemo još pametniju upotrebu masovnih podataka i analitike. Na taj način ćemo kompanijama obezbediti pametno odlučivanje pri korišćenju poslovnih prilika.

Pomoću pametnih podataka do pravih poslovnih odluka

Upotrebom analitike i modela bodovanja, obezbeđujemo prodoran uvid u ponašanje kupaca i pomoću dobijenih pametnih podataka rešavamo preduzetničke izazove na brz, pregledan i inovativan način. Svesni smo da odluke koje se donose svakog dana utiču na društvo, ljude i životnu sredinu i zato pokušavamo da svoje odluke još održivije usmerimo i na taj način pokažemo odgovornost prema budućim generacijama. Novopostavljeni održivi ciljevi u oblasti obrade masovnih podataka predviđaju da će preduzetničke odluke u budućnosti biti još jednostavnije i manje rizične.

„Imamo pristup masovnim podacima. Cilj kompanije Bisnode je preoblikovanje masovnih podataka (eng. big data) u pametne podatke (engl. smart data) – pomoću preciznih, pravovremenih i pronicljivih podataka preduzećima možemo da omogućimo pametno odlučivanje pri korišćenju poslovnih odluka,“ rekao je generalni direktor kompanije Bisnode Magnus Silfverberg. „Uveren sam da pametni podaci doprinose boljem svetu. Možemo ih iskoristiti i za upućivanje neophodne medicinske pomoći na pravu adresu saopštavanjem lokacije sagovornika, što znači kraće vreme odziva i što može spasiti živote.“

 

Bisnode dokazuje da je održivo usmerena kompanija

Izveštaj o održivom razvoju za 2018. godinu prikazuje inicijative i ciljeve koje je društvo odredilo kao ključne u 2018. godini na svom putu održivog razvoja i njihovog ostvarivanja. U izveštaju su, između ostalog, obuhvaćeni upravljanje održivim razvojem, digitalni održivi razvoj, kulturna različitost i uključivanje zaposlenih, ekološki otisak i održivo usmereni lanac dobavljača.

Važnija dostignuća održivog razvoja u 2018. godini:

  • Usaglašavanje poslovanja s uredbom o zaštiti podataka GDPR na nivou cele kompanije, u šta je od 2016. do 2018. godine uloženo 60.000 sati.
  • Predanost najvišim standardima poslovne etike odražava se u kulturi preduzeća. Odbor je usvojio politiku etike korišćenja podataka za sva tržišta, koja uključuje etički aspekt proizvoda i prodaje.
  • Ažurirana antikoruptivna politika kompanije Bisnode, koju odlikuje nulta tolerancija na korupciju, ostvaruje se i u praksi: u 2018. godini u kompaniji nije bilo nijednog potvrđenog slučaja korupcije.
  • Digitalni održivi razvoj zasniva se na zaštiti, privatnosti i bezbednosti podataka i njihovom integritetu. Bisnode je uveo posebna ovlašćena lica za zaštitu podataka društva, koja su odgovorna za mrežu ovlašćenih lica na svim tržištima društva.
  • Rad u 19 država donosi prednosti nacionalne i kulturne različitosti zaposlenih; njihovo opšte zadovoljstvo odražava indeks lojalnosti i angažovanosti zaposlenih (eNPS), koji je porastao od -6 u 2017. godini do +16 u 2018. godini.
  • Zalaganje za ravnopravnost polova na svim nivoima pokazuje se na udelu od 45% žena u kompaniji s ciljem da se poveća broj žena na rukovodećim položajima za 2%.
  • Bisnode se kao multinacionalna kompanija preusmerava na obnovljive izvore energije (tamo gde je to moguće: u Švedskoj, Belgiji, Austriji i Švajcarskoj) i zalaže se za smanjenje ekološkog otiska.
  • Ocenjivanje zadovoljstva klijenata (NPS) poslato je preko  70.000 korisnika s odzivom 9,3%. Na lestvici od 1 do 10, 35% klijenata kompaniju je ocenilo sa 9 ili 10.
  • Na nivou lokalnih inicijativa zaposleni kompanije Bisnode Srbija već 2 godine zaredom organizuju humanitarne akcije za nezbrinutu decu i decu obolelu od raka.
  • Na lokalnom nivou, kompanija Bisnode, donirala je hranu i potrebnu opremu azilima za kučiće do 100 pasa.

Kompanija Bisnode je od 2015. godine potpisnica najveće svetske održive inicijative Ujedinjenih nacija UN Global Compact. U svom poslovanju i strateškim smernicama poštuje 10 univerzalnih principa u oblasti ljudskih prava, standarda rada, brine o životnoj sredini i antikoruptivnom delovanju.  

U protekloj godini se kompanija zalagala za to da dostigne što veću usklađenost s ciljevima UN Global Compact u oblasti održivog razvoja.

Ovaj izveštaj Bisnode je pripremio u skladu sa smernicama GRI za pisanje održivog izveštaja neprofitne organizacije Global Reporting Initiative (GRI), koje omogućavaju sistematičan pristup održivom razvoju kao sastavnom delu našeg svakodnevnog rada.

 

PROČITAJTE CEO IZVEŠTAJ OVDE

Prijavite se na našu mailing listu

Newsletter je namenjen svima koji su zainteresovani za članke, analize i predviđanje trendova.