D&B mesečni pregled i prognoze za globalno poslovanje

25 okt 2018

Oktobar 2018.

D&B: mesečni pregled i prognoze za globalno poslovanje

Finansijsko tržište u drugoj polovini 2018. godine pokazuje znake sve većih razilaženja koja su posledica rastućih trgovinskih napetosti, obnovljene moći američkog dolara, znakova usporavanja u Kini i područjima finansijskog zaoštravanja. U SAD-u su tržište i dolar oporavili uz podršku privrednog rasta pa je krajem septembra, centralna banka Fed je povećala ključnu kamatnu stopu za 25 baznih poena. U Evropi i Japanu centralne banke i dalje pomažu američkom i lokalnom akcionarskom i obvezničkom tržištu, a dodatno doprinosi i bežanje iz brzorastućih privreda. Suprotno tome, pod pritiskom su se našla akcionarska tržišta i valute u državama brzorastućih privreda koje su omiljene među lovcima na profit, jer su se ulagači usmerili na rizik, indeks MSCI EM 50 se do kraja septembra smanjio za skoro 10% u procesu koji su podstakli znaci slabosti na čelu sa kineskim juanom i širom privredom.

Brzorastuća privreda se suočava sa različitim privrednim, političkim i bezbednosnim izazovima, ako su oni uopšte savladivi. Izvoznici sirovina, osim izvoznika nafte, suočavaju se s pritiskom snižavanja cena uz pretnju manjeg potraživanja zbog trgovinskih ratova.

Ove države su se takođe zalagale za rastuće cene nafte, jer je snabdevanje naftom ograničeno zbog američkih sankcija protiv Irana i Venecuele i odluke OPEC-a (kao i drugih dobavljača) da krajem 2018. godine ne povećaju proizvodne kvote.

Detaljniji pregled državnog rizika za pojedine države:

Izveštaji napravljeni uz pomoć naših klijenata zasnivaju se na ključnim oblastima koje ocenjujemo pomoću modela „D& B's Country Insight” i obezbeđuju potpunu ravnotežu između izloženosti riziku i mogućnosti uvida u nove prilike.

INDIJA

Rast privatne potrošnje bi trebalo da bude umeren u pogledu više stope kredita i cene energije. 

POLJSKA

Spor između Poljske i EU jača.

JUŽNA AFRIKA

u drugom kvartalu država klizi u recesiju.

 

Tražite podatke za drugu državu? Pišite nam na breda.jeric@bisnode.com.